Gitaarlessen

Die zijn er natuurlijk genoeg. Alleen wat voor de ene persoon wel werkt, is voor de ander misschien saai of werkt niet motiverend. Daarom lever ik maatwerk. Afhankelijk van interesse en niveau zoek ik muziek op die  je enthousiast maakt en stimuleert om te oefenen, want dat is hoe dan ook belangrijk. Als professioneel docent met jarenlange ervaring begeleid ik je op je muzikale avontuur. Je eigen tempo bepalen en plezier hebben staan hierbij centraal. Lees, luister en kijk dus rustig verder voor nog meer inspiratie.

Materiaal Gitaarles Arnhem P v/d Dop

Beginners

Als je net begint leer je eerst wat basistechnieken en liedjes in diverse stijlen om te kijken wat je leuk vindt. Je zult verbaasd zijn over wat je met een gitaar allemaal kunt laten horen en hoe leuk het is dit te leren.

Gevorderden

Voor degene die al langer gitaar speelt ga ik uitvoeriger in op speelstijlen die je wilt leren. Ik zal je stap voor stap begeleiden in dit proces en je concreet wegwijs maken in al het aanwezige oefenmateriaal. Boeken, Internettabs, Youtube etc. Techniek speelt hier nog steeds een rol maar je beleving en interpretatie van gitaarmuziek zal steeds belangrijker worden.

Luister en kijkvoorbeelden uit mijn lessen.

Hier laat ik je een aantal basistechnieken horen en zien, zodat je een concreter beeld krijgt van de mogelijkheden. Ze kunnen in diverse stijlen toegepast worden. Zo kun je met slaggitaar bijvoorbeeld al heel wat popliedjes spelen, maar ook Spaanse muziek en blues.

Hier wordt gebruikt gemaakt van een zogeheten gelijktijdige aanslagtechniek. Een bas en een melodische noot worden tegelijk aangeslagen, daarna lopen de wijs en middelvinger vervolgens door(vallende aanslag) om andere melodische noten aan te slaan. Voorbeeld is For he’s a jolly good fellow. Klik en bekijk hier.

In de lessen worden de muziekstijlen aangepast op de wensen van de leerling. Motivatie op peil houden en enthousiast blijven is ons motto. Zo speelt Willem hier een bewerking van Ed sheerans ‘secret‘ . Hij gebruikt vooral een open aanslagtechniek, het bekende ’tokkelen’.

Hier laat ik je twee verschillende slaggitaar technieken zien, klik hier. In het volgende filmpje, klik hier,  zie je twee voorbeelden van een combinatie slaggitaar en bas/melodiespel.

Open aanslag met duim en wijs, middel, ringvinger tegelijk. Eerst tegelijk dan om en om. Dan in combinatie met de duim, die een melodische lijn speelt ( beetje countrystyle) en daarna hetzelfde met een slaggitaar combinatie. Klik hier voor video.

Hier zie je een bas en melodie tegelijk met daarna een begeleiding in middenstem. Vals van B. Calatayd. Klik hier.

Hier zie je een combinatie van op en afwaartse bindingen.Klik en luister hier.

Hier speel ik op een staalsnarige gitaar “Always look on the bright side of life” in fingerpicking stijl. Klik hier om te bekijken.

Proefles

Een proefles is ter oriëntatie en om met elkaar kennis te maken. Als je al een idee hebt over welke stijlen je voorkeur hebben en wat je wilt leren kun je dat aangeven. Ik zal dan per persoon bekijken en inschatten wat de mogelijkheden zijn. Op proefles laat ik je als beginner wat oefeningen voordoen, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden. Als je al langer speelt kun je wat laten horen en zal ik je tips geven. Verder kan er overlegd worden over praktische zaken: lestijden, instrument, aanschaf materiaal etc. 

Ik zie je graag binnenkort op proefles
Peter van den Dop
Gitarist